Dit jaar hebben we ongelooflijk veel aardbeien in onze tuin. Wat begon met één klein rijtje is momenteel uitgegroeid tot een heuse plantage, zo lijkt het dit jaar althans. Vorig jaar gooiden de slakken nog wat spreekwoordelijk roet in onze oogst, dit jaar zijn ze iets minder talrijk.
Gelukkig staan de aardbeien hier wat verspreidt zodat ze niet allemaal tegelijk rijp zijn. Toch konden we op de beste dagen één à anderhalve kilo per dag oogsten, wat toch nog best veel is. Uiteraard smullen we hier zelf van maar geven we ook veel weg aan onze familie.
Door de enorme hoeveelheid aardbeien dit jaar hebben we ook wat geëxperimenteerd en de aardbeien verwerkt op verschillende manieren. In deze blog ontdek je wat we er allemaal mee gedaan hebben. Uiteraard geven we er ook de recepten bij, zodat je zelf aan de slag kan.
Fruitleer
Elke kent iemand die fruitleer maakt en dacht bij zichzelf “dat moet ik ook maar eens een keertje proberen”.
Fruitleer is immers een perfecte manier om restjes, of in ons geval extra grote hoeveelheden, fruit te verwerken. Fruitleer wordt ook gebruikt als snoepvervanger, is zoet en zit boordevol fruitsmaak. In dit geval komt de smaak dan wel van echt, en veel, fruit. Dit kan bij snoepjes uit de winkel eens anders zijn…
Om fruitleer te maken heb je wel wat geduld nodig. Omdat we nog geen voedseldroger hebben (komt er binnenkort aan) hebben we het gepureerde mengsel gedroogd in onze oven. Dit heeft uiteindelijk 8 uur moeten drogen…


Het resultaat mocht er, zeker voor een eerste poging, echt wel zijn! Daarnaast hebben we ook onze familie laten proeven, en op een enkeling na vond iedereen het super lekker. Wijzelf zijn er ook wel fan van en gaan dit recept binnenkort zeker ook met andere bessoorten proberen.

Wil je dit zelf ook een keertje maken, bekijk dan zeker het recept dat wij gebruikt hebben. Uiteraard kan je dit ook met andere fruitsoorten doen.
Granola
Bij ons dagelijkse kommetje havermout voegen we graag wat granola toe. Ik vind enkel havermout wat “te plat” en hou wel van de extra crunch die zo’n granola biedt. Meestal kopen we granola met rode vruchten in de lokale biowinkel. Omdat we nu zelf een overvloed aan rode vruchten hebben (en binnenkort ook verschillende soorten bessen) besloten we om ons granola recept nog een keertje te maken.


Het enige moeilijke aan dit recept is goed inschatten wanneer het crunchy genoeg is zonder dat het te “ver” is. Deze keer had het iets langer in de oven mogen blijven zitten. Toch is de smaak ongelooflijk goed. Wij kijken er al naar uit om binnenkort andere varianten te maken.
Cupcakes / muffins
Een guilty pleasure moet ook af en toe kunnen naast al het gezondere werk. We maakten cupcakes op basis van dit recept. We moesten een klein beetje inventief zijn want we hadden niet alles in huis zoals in het originele recept.
Zo voegden we natriumbicarbonaat toe in plaats van bakpoeder en voegden we kleine stukjes aardbei toe aan het mengsel.
We bakten de cupcakes in onze airfryer op de muffin stand, je moet het ook niet moeilijker maken dan het is…


De muffins of cupcakes waren erg lekker. Om ook de onderkant wat vaster te krijgen kan je de muffins de laatste paar minuten omdraaien in de airfryer. Dit hadden we niet gedaan waardoor de onderkant iets platter was. Dit hard ook nog wel at uit als je ze even laat rusten.
De smaak was wel erg goed, al was de aardbeismaak wel even wennen. Met iets donkere vruchten, zoals braambes, vind ik ze persoonlijk nog lekkerder. Maar dit was uiteraard een makkelijke manier om nog wat extra aarbeien verwerkt te krijgen.
Smoothie
Omdat we zoveel aardbeien hadden en deze soms niet op geraakten verwerkten we ze regelmatig in een smoothie. Hiervoor gebruikten we de aardbeien die al een dag (of meer) geoogst waren.
We hielden het meestal simpel qua receptuur. Zo maakte Elke eens een pure aardbei smoothie met een beetje gember. Ik voeg er meestal wat plantaardige melk aan toe en nog wat extra fruit zoals kiwi of banaan. Zo heb je meteen ook een grotere hoeveelheid.
Het is een beetje zoeken naar wat je zelf lekker vindt, hiermee experimenteren is leuk. Uiteraard valt het soms ook wel eens een keertje tegen, maar hoe dan ook heb je steeds wel een gezonde dosis fruit en vitamines naar binnen…
Een drinkklaar recept hebben we niet omdat we in dit geval eigenlijk altijd zomaar wat doen en dingen bij elkaar kappen…

Aardbeien Kvass
Ruw geschat hebben we dit jaar toch minstens 20 kg aardbeien kunnen plukken. De granola, cupcakes en smoothies zijn wat meer basic, maar door de grote hoeveelheid gingen we op zoek naar nog wat andere dingen om uit te proberen. Het fruitleer was al een schot in de roos. Daarnaast maakten we ook aardbeien kvass.
Aardbeien kvass??? Kvass komt oorspronkelijk uit Oost-Europa (Rusland) en betekend letterlijk “zuur/gegist drankje”. Normaal wordt dit gemaakt door roggebrood te weken waardoor het zetmeel in suikers wordt omgezet. Bij fruitkvass laat je het brood weg en vertrouw je op de natuurlijke suikers in het fruit én een beetje extra toegevoegde suiker om hetzelfde fermentatie-effect te verkrijgen.


Fruitkvass is lichter, frisser en sneller klaar dan broodkvass, bevat minder gluten en krijgt dankzij aardbei een zachte roze kleur en zomerse geur, ideaal dus met de warmere temperaturen in het vooruitzicht.
Klik hier voor het recept van de aardbeien kvass.
Tot slot
Heb je zelf ook veel aardbeien dan hoef je die niet allemaal zomaar naar binnen te spelen of enkel in je kommetje havermout te kieperen. Uiteraard doen wij die twee dingen zelf ook, maar we vinden het ook fijn om wat te experimenteren en te variëren.
Confituur is zeker en vast ook iets wat je met fruit uit eigen tuin kan fabriceren. Echter eten wij dit niet zo vaak waardoor we besloten om er dit jaar geen confituur van te maken. Mogelijk gaan we wel een kleine portie woudvruchten confituur maken als we een goede bessenoogst hebben dit jaar.
We hebben ook nog wat overschotten in de diepvriezer gestopt. Deze kunnen we dan, wanneer we er zin in hebben, gebruiken in een smoothie.
Heb je zelf ook een mooie oogst aardbeien en weet je niet wat er mee te doen? Dan hopen we dat we jou een beetje geïnspireerd hebben met deze 5 ideetjes. Heb je zelf nog leuke ideeën of lekkere recepten, laar het ons dan zeker weten!