Zelf granola maken: recept en inspiratie

Elke Aerts

Zelf granola maken is niet alleen leuk en makkelijk, je kan er ook nog eens je eigen favoriete ingrediënten bij gebruiken. Ik geef je alvast een granola recept mee, maar hiermee kan je gerust variëren.

Waarom zelf granola maken?

In de winkel vind je vele soorten granola, jammer genoeg bevatten deze ook vaak suiker. Misschien zitten er ook ingrediënten in die je niet zo lekker vindt. Of je houdt van een bepaalde smaak granola die je nergens in je eigen buurt kan vinden.

Dan kan je aan de slag met je eigen gemaakte granola. Je kan er dan in doen wat je zelf graag eet. Ook als je partner of kinderen een verschillende smaak hebben, dan kan je makkelijk meerdere varianten maken.

Je kan het meer of minder zoeten. Veel recepten zijn met honing, maar als je graag net zoals ons een vegan versie wilt, dan kan je gebruik maken van agave- of ahornsiroop. Zelf maak ik verder het liefst gebruik van biologische ingrediënten. En voor dit recept heb ik gekregen appels gebruikt. In de zomer hebben we verschillende soorten bessen en dan gebruik ik die er in. 

Zelf granola maken

Hoe maak je granola?

Als je zelf granola gaat maken, meng je daarvoor granen met noten en dit bak je in wat olie waardoor het lekker knapperig is. 

Qua granen wordt meestal havermout gebruikt, maar het kan ook met quinoa, boekweitvlokken of spelvlokken zoals je in het onderstaande recept zal zien.

Meestal ga je deze ook zoeten om het extra smakelijk te maken en er wat kruiden zoals kaneel aan toevoegen.

De basis is dus heel eenvoudig en zo kan je tallen eigen variaties hierop maken.

Wat kan er zoal in?

  • Vetstof: om de granola te bakken gebruik je een vetstof. Je kan hiervoor kokosolie of een andere plantaardige olie gebruiken. In ons recept doen we dat niet omdat de notenolie ook vetstof bevat. Je kan er dus noten- of zadenpasta’s voor gebruiken zoals pindakaas, amandelpasta, cashewpasta, gemengde notenpasta,…
  • Granen: (glutenvrije) havermout, speltvlokken, gepofte quinoa, quinoavlokken, boekweitvlokken
  • Noten: walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelnoten, cashew: kies voor ongebrande noten aangezien deze nog in de oven gaan.
  • Zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad
  • Kokosschilfers, amandelvlokken
  • Gedroogde vruchten: rozijnen, vijgen, gojibessen, abrikozen, dadels
    deze voeg je toe nadat de granola bereid is
  • Verse fruit: bessen, aardbeien, stukjes appel, appelmoes, geprakte banaan
  • Specerijen: kaneel, koekkruiden, vanille, amandel-extract, cacaopoeder, zout, kardemom
  • Zoeten: ahornsiroop, agavesiroop, dadesstroop, rietsuiker

Glutenvrije havermout

Het recept met de speltvlokken is niet glutenvrij, maar je kan de speltvlokken gerust vervangen door glutenvrije havermout. Havermout op zich is wel glutenvrij, maar doordat het meestal in een fabriek verwerkt wordt met andere granen die wel gluten bevatten, kan de havermout sporen van gluten bevatten. Bestel hier glutenvrije havermout >>

In plaats van haver kan je ook gaan voor boekweit.

Recept

Onderstaand vind je de ingrediënten en het recept om zelf je granola te maken. Uiteraard kan je zelf een beetje testen en variëren met de ingrediënten. Zo kan je een granola maken die volledig op jouw smaakpapillen afgestemd is.

Ingrediënten

Droog:

  • 50 gram speltvlokken (of havermout)
  • 50 gram spelmeel of havermeel
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zeezout
  • 2 el chiazaden
  • 4 el zonnebloempitten
  • 50 gram fijngehakte amandelen

Nat:

  • 1 el amandelpasta (of andere notenpasta)
  • 60-120 gram ahornsiroop (afhankelijk hoe zoet je wilt) + 2 el extra
  • 1 tl amandelextract
  • 2 tl vanille-extract

Andere ingrediënten:

  • halve appel, in stukjes gesneden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Doe hetzelfde met de natte ingrediënten en voeg de twee tenslotte samen. Roer alles goed door elkaar.
  3. Lepel er de stukjes appel en de extra ahornsiroop doorheen.
  4. Strijk de granola uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Bak gedurende 15-20 minuten. Schep halverwege om.

Serveertips

Je kan de granola serveren op plantaardige yoghurt samen met vers fruit. Je kan ook een mango met plantaardige yoghurt mixen en dan laagjes voorzien van granola en yoghurt afgewisseld.

Granola yoghurt mango

Granola in de oven

Je kan de granola voor 15-20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je kan ook kiezen om de granola op een lagere temperatuur te bakken. Dan zal deze wat langer in de oven moeten zitten. Check regelmatig en schep halverwege de granola om.

Je kan ook een voedseldroger gebruiken. De granola zal dan wat langer moeten opstaan, maar je zal het ook langer kunnen bewaren.

Granola in de pan

Je kan granola ook in een koekenpan of hapjespan bakken. Roer regelmatig door de granola zodat deze niet aanbakt.

Granolabars maken

Wil je de granola graag meenemen voor onderweg, dan kan je er ook granolabars van maken. In plaats van de granola te verdelen over de ganse bakplaat, doe je deze in een schaal en druk je het goed aan (2-3 cm dik). Snijd vervolgens in repen. Bak gedurende ca. 25 minuten.

Granola bars maken

Ga jij binnenkort met dit granola recept of een variant hiervan aan de slag? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Plaats een reactie