Kvass, in het Russisch: квас, betekend letterlijk “zuur/gegist drankje”. Het is een licht gefermenteerde drank afkomstig uit Oost-Europa en is daar al sinds de middeleeuwen populair.
Oorspronkelijk bedoeld als dorstlesser
Oorspronkelijk werd dit gemaakt door roggebrood te weken, wat ervoor zorgt dat het zetmeel in suiker omgezet wordt. Vervolgens worden die suikers door wilde of toegevoegde gisten en melkzuurbacteriën omgezet in:
- een klein beetje alcohol (typisch O,5 à 1,5%);
- melkzuur voor de frisse, lichtzure smaak;
- en zachte koolzuurbelletjes voor de sprankeling.
Door het relatief lage alcoholgehalte werd dit drankje lange tijd als dorstlesser voor jong en oud beschouwd. Je zou het kunnen vergelijken met tafelbier zoals we dat hier kennen.
Fruitkvass
Wij hadden een bangelijk goede aardbeienoogst dit jaar. Vandaar dat we op zoek gingen naar extra manieren om deze te verwerken. Zo kwamen we bij fruitkvass terecht.
Bij fruitkvass laat je het brood weg (je kan er ook voor kiezen om gewoon minder te gebruiken), en vertrouw je op de natuurlijke suikers in fruit en wat extra toegevoegde suiker om hetzelfde fermentatie-effect te krijgen. Dat levert vier voordelen op:
Het is lichter & frisser: de smaak is minder moutig en heeft geen broodkleur.
De fermentatie gaat sneller: vaak al binnen de 24 à 48 uur.
Bevat minder gluten: handig voor mensen die de broodvariant te zwaar vinden.
Extra aroma’s & kleur: aardbei, zoals wij gebruikten, geeft een zacht roze gloed en zomerse geur.
Aardbei-kvass recept
Onderstaand vind je het recept dat wij gebruikt hebben, goed voor ongeveer 1,2 à 1,3 liter aardbei-kvass. Uiteindelijk houd je dus iets minder over want het vocht trekt ook in de aardbeien.
Ingrediënten
- 200-300 g rijpe aardbeien (in stukjes)
- 1,5 liter water (gefilterd of gekookt en afgekoeld)
- 2-3 el rietsuiker, kokosbloemsuiker of ahornsiroop
- Eventueel: een paar muntblaadjes of een stukje gember
- Optioneel: een paar rozijnen (helpt de fermentatie op gang komen)
- Grote glazen pot of fles met luchtdoorlatend deksel (bijvoorbeeld kaasdoek + elastiek)
Omdat we geen grote elastiek hadden hebben wij de kom gewoon afgedekt met een handdoek en dit ging perfect.
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in een brandschone glazen pot.
- Roer goed door elkaar tot dat de suiker opgelost is.
- Dek af met een doek en elastiek. Opgelet: NIET luchtdicht afsluiten.
- Laat 2 tot 4 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Roer er 1 keer per dag doorheen.
- Als het licht begint te bruisen en zurig ruikt is het klaar. Proef dagelijks!
- Zeef en giet over in een fles en bewaar in de koelkast. Drink koel!
Let op! hoe warmer de kamer, hoe sneller de fermentatie zal gaan. Wil je het drankje zoeter, fermenteer dan minder lang.


Eindresultaat
Wij hebben ons brouwsel 3,5 dagen laten fermenteren, daarna hebben we het gebotteld. Zoals je op onderstaande foto kan zien zijn we verre van professionele bottelaars maar met wat inventiviteit lukt het natuurlijk ook…

Het resultaat mocht er zijn en de kvass had een mooi bruislaagje bovenaan in de fles. We hebben uiteraard ook even geroken en geproefd. De geur die vonden wij allebei erg lekker en fris.
De smaak vond ik zelf een beetje een mengeling van bier en wijn terwijl de smaak Elke voornamelijk aan sangria deed denken.


De volledige gevulde fles gaan we nog 2 dagen laten staan op kamertemperatuur. De andere kvass hebben we bewaard in de koelkast waardoor de fermentatie ook gestopt is.
Gekoeld deed de kvass me nog meer aan wijn denken en was de biersmaak die ik eerst ervaarde quasi volledig weg. Het was wel heel erg fris en uiteraard fruitig. We vonden het allebei lekker al moet ik toegeven dat voor mij het eerste proevertje (met de lichte biersmaak) me iets meer beviel.
Benieuwd hoe de volle fles binnen enkele dagen zal smaken,… update volgt uiteraard.
Alcohol?
Wat we ons ook nog afvroegen was of de suiker ook (gedeeltelijk) omgezet was in alcohol. We zijn nog even aan het bekijken hoe we dat precies kunnen te weten komen… Tips zijn uiteraard welkom.
Het alcoholgehalte, als dat er al is, zal sowieso wel heel erg laag zijn. Na elk een glaasje gedronken te hebben waren we nog lang niet in beschonken toestand 🙂 …
Tot slot
Omdat dit experiment zo goed meegevallen is gaan we binnenkort nog wat kvass maken maar dan met andere fruitsoorten. Dit zullen in eerste instantie voornamelijk donkere bessen zijn. Erg benieuwd hoe dat zal smaken…
Had jij al eens gehoord van kvass? Heb je het al eens gedronken of heb je er inmiddels zin in gekregen? Laat het ons dan zeker weten in een reactie onderaan.