Fruitleer maken – recept

Geert Vermeulen

Fruitleer is een geconcentreerde fruitpuree die je langzaam droogt tot een stevig doch flexibel “vel”. Het eindresultaat lijkt een beetje op een natuurlijk snoepje: taai, zoet en boordevol fruitsmaak. Perfect om restjes fruit te verwerken of om net de smaak van het seizoen te bewaren.

Wij hadden dit jaar heel erg veel aardbeien uit onze tuin en besloten om met een deel eens wat fruitleer te maken. In deze blog vind je het recept dat we gebruikt hebben om aardbei-fruitleer te maken. Je kan uiteraard ook gewoon andere fruitsoorten gebruiken.

Voordelen van fruitleer

Word je niet meteen warm van de term fruitleer, laat staan van het toch wel tijdsintensief recept (zie verderop), dan kunnen we je misschien overtuigen met de vele voordelen die fruitleer biedt…

Fruitleer is lang houdbaar zonder bewaarmiddelen;

Het is licht en compact en daardoor ideaal voor onderweg, op kamp of tijdens het sporten;

Het bevat geen toegevoegde suikers of gekke E-nummers;

Fruitleer is een gezond alternatief voor snoep.

Daarnaast ziet het er ook gewoon leuk uit, zeker als je met kleuren begint te spelen. Het lijkt een beetje op de wel gekende zure matten, zeker als je ze (zoals ons) in lange repen knipt of snijdt. Bij ons receptje resulteerde de toegevoegde aardbeien in een dieprode tint.

Recept voor aardbeien-fruitleer

Het recept is helemaal niet moeilijk, je moet echter wel wat geduld hebben. Om het mengsel te drogen kan je je oven gebruiken, of een droogoven indien je dat hebt. Wij hebben dit recept in onze oven gemaakt.

Ingrediënten

  • 500 gram aardbeien (vers of ontdooit uit de diepvriezer)
  • 1/2 banaan
  • 1-2 el ahornsiroop (alternatief: agavesiroop of dadelstroop)
  • 1 tl limoensap (citroensap kan ook)

Bereiding:

Om het fruitleer te maken kan je de volgende vier stappen volgen:

1. Pureer het fruit en proef

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde puree.

!!! Voor je verder gaat kan je best eens proeven van het mengsel. Wil je het zoeter dan kan je nu nog wat extra siroop toevoegen.

2. Strijk het mengsel uit

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat of een siliconen droogmat. Giet de puree erop en strijk dit glad uit tot het ca 2-3 mm dik is. Hier is het belangrijk dat het mengsel niet te dun wordt want dan gaat het brokkelig worden. Is het te dik dan gaat het heel erg lang duren voor het droog is.

Fruitleer met aardbei maken

3. Drogen

Vervolgens moet het mengsel drogen. Dit kan in de oven of in een droogoven. Omdat we bij dit experimentje nog geen droogoven hadden hebben we gewoon onze oven gebruikt. Hieronder vind je beide methodes uitgelegd:

In de oven:

  • Zet de oven op 60-80°C, liefst met hetelucht.
  • Laat de ovendeur op een kier staan met bijvoorbeeld een houten lepel ertussen.
  • Laat het mengsel 4 à 6 uur drogen. Hoelang het precies duurt hangt af van je oven. Bij ons heeft het uiteindelijk 8 uur geduurd.
  • Het leer is klaar als het buigzaam en niet meer plakkerig is.

In de droogoven:

  • Zet de temperatuur op 55 à 60°C en laat 6 à 8 uur drogen tot het buigzaam en droog is.
Fruitleer maken en drogen
Fruitleer maken en drogen

4. Snijden en bewaren

Wanneer het leer klaar is, dus droog en niet meer plakkerig, laat het dan een tijdje afkoelen. Trek daarna het leer van het bakpapier af en snijd of knip het in repen. Wij deden dit met een schaar en dat ging heel erg makkelijk.

Fruitleer maken eindresultaat

Ben je niet van plan het fruitleer meteen te consumeren, dan kan je het ook bewaren. Rol het hiervoor op in een stuk bakpapier of herbruikbare wrap en bewaar het vervolgens in een luchtdichte pot of doos. Zo kan je het fruitleer toch enkele weken buiten de koelkast bewaren.

Tot slot

Voor onze eerste poging was dit receptabsoluut een schot in de roos. Het fruitleer van het bakpapier trekken was iets omslachtiger dan we gehoopt hadden, maar zoals je kon zien kwam het er uiteindelijk in één mooi groot geheel van af.

De smaak was heel erg goed, al kijk ik persoonlijk al uit naar het fruitleer van de wat meer donkere vruchten. Hier is het nog even op wachten gezien enkel de aardbeien uit onze tuin oogst klaar waren.

Misschien dat we het volgende keer eens in een ovenschoteltje proberen. We zijn ook van plan een droogoven aan te schaffen, dus dan zal het waarschijnlijk nog wat eenvoudiger worden en kunnen we ook meteen verschillende kleuren/smaken tegelijk maken.

Fruitleer maken vergt voornamelijk wat geduld gezien het toch wel lange droogproces. Gelukkig hoef je er niet constant op staan te kijken…

Heb jij al eens fruitleer gemaakt, gegeten of wil je het zeker eens proberen? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

1 gedachte over “Fruitleer maken – recept”

Plaats een reactie