Plant – Emile van der Staak (review)

Elke Aerts

Het boek Plant van Emile van der Staak heeft als ondertitel “Botanische gastronomie uit de keuken van restaurant De Nieuwe Winkel”. Het is een bijzonder boek zowel qua inhoud als qua vorm.

Eerste indruk

Toen ik de sealing van het boek verwijderde voelde dit boek heel speciaal in mijn handen. Dit door de dunne stoflaag rond het boek. Als voormalig desktop publisher let ik natuurlijk graag op details van een boek. 

Plant is op een speciale manier samen gebonden waarbij de rug van de cover niet vast hangt aan de pagina’s van het boek. Het nadeel hierbij is wel dat het maar met 1 dunne lijn aan de cover verbonden is en bij mij al snel los kwam. Het voordeel van deze bindwijze is wel dat het boek goed blijft open liggen. Ook wel heel belangrijk, zeker omdat het zo’n dik boek is.

Binding boek plant

Een detail, het rode op de cover slecht leesbaar op de blauwe achtergrond. De inhoud daarentegen maakt alles goed.

De nieuwe winkel

Restaurant De nieuwe winkel heeft 2 michelinsterren. De chef kok Emile van der Staak wil een voortrekkersrol spelen met hoe we met eten kunnen bijdragen aan een betere aarde. Hun botanische gastronomie heeft als belangrijke punten regelmatig oogsten uit het voedselbos Ketelbroek en de plantaardige kookstijl.

Wanneer ik de pareltjes uit het boek bekijk, dan krijg ik zin om eens te gaan eten bij De nieuwe winkel in Nijmegen. De gebruikte planten zijn geteeld zoals de natuur het bedoeld heeft. Bovendien is sinds 2022 alles volledig veganistisch. Ze hebben er zelfs bijpassende botanische dranken. 

Inhoud van het boek Plant

Het boek Plant bestaat uit maar liefst 522 pagina’s en is onderverdeeld in de hoofdstukken: 

  • Blad
  • Bloem
  • Fruit
  • Noten,zaden en pitten
  • Scheut
  • Wortel en knol
  • Zwam

Op het einde van elke hoofdstuk staat er een verhaal zodat je wat meer leert kennen over het verhaal van De Nieuwe Winkel.

Daslook recept uit boek Plant

De recepten zien er allemaal als pareltjes uit. Wil je een volledig gerecht uit het boek maken dan ben je wel eventjes bezig. Elk gerecht bestaat uit meerdere minigerechtjes. Zelf vind ik het wel leuk om eerder met de minigerechtjes te gaan experimenteren. Dat raden ze bovendien ook aan om het boek als inspiratie te gebruiken en niet per se het volledige gerecht te maken zoals het uitgeschreven staat.

Alles wordt van scratch gemaakt. Plantaardige melk, tofu, yoghurt, kefir, noem maar op staan in het boek. Er wordt ook vaak van de fermentatie techniek gebruik gemaakt. Dat vind ik super aangezien ik het afgelopen half jaar zelf veel aan het experimenteren ben met fermentatie.

Hou je erg van koken en wil je eens wat bijzonders maken? Of wil je graag wat experimenteren met minder evidente ingrediënten uit de natuur. Dan is het een heel leuk boek waar je veel inspiratie in vindt. Het zijn zo’n 80 uitgewerkte recepten, maar als je de verschillende onderdeeltjes bekijkt, dan heb je wel honderden recepten om mee aan de slag te gaan.

Plaats een reactie